U bent hier

Gidsenvereniging Scheldelanders vzw

Provincie: 
Antwerpen
Regio: 
Antwerpen-Mechelen
Officiële foto's: 
Korte omschrijving: 

Onze vereniging is gesticht op 01/01/2003 onder de benaming "Rivierenlanders".
Een aantal jaren later is er een naamswijziging ingevoerd en heten we officieel "Gidsenvereniging Scheldelanders vzw". Momenteel hebben we een 20-tal actieve streekgidsen.

Ons gidsgebied omvat enerzijds "Rupelstreek-Vaartland" en anderzijds "Klein-Brabant", gelegen aan de rechteroever van de Schelde in de provincie Antwerpen.
Vanaf 2012 komt daar nog het "Buitengebied Mechelen" bij (deelgemeenten van Mechelen zijnde Leest, Heffen en Hombeek).

Een woordje uitleg met omschrijving is hier wellicht aan de orde:

1. De regio Rupelstreek omvat 5 gemeenten, nl. Hemiksem (met de prachtige abdij, voor velen dé parel van de Rupelstreek), Schelle, Niel, Boom en Rumst (met deelgemeenten Reet en Terhagen). Vaartland vormt sinds een aantal jaren één toeristische cluster met de Rupelstreek. Vaartland is in feite de gemeente Willebroek (met deelgemeenten Blaasveld, Heindonk en Tisselt). Vooral de verborgen charme van het pittoreske gehucht Klein-Willebroek, gelegen aan de 'Vaart' of het 'Kanaal Brussel-Rupel' is een aangename ontdekking.
Deze streek sluit mooi aan bij het "Buitengebied Mechelen".
Op het grondgebied van Willebroek ligt tevens het voormalige en beruchte SS-Auffanglager Breendonk, sinds 1947 het museum "Nationaal memoriaal Fort Van Breendonk".

2. De andere regio waar wij als gidsen rondleidingen verzorgen is "Klein-Brabant" en sinds 2002 bij het grote publiek beter gekend als de streek van "Stille Waters". Het succesvolle VRT-feuilleton "Stille Waters" heeft vanaf dan de regio definitief op de kaart gezet en op die manier ook voor de nodige publiciteit gezorgd.
De streek omvat 3 gemeenten nl., Sint-Amands a/d Schelde (nominatie bij de verkiezing van "mooiste dorp van Vlaanderen"), Bornem en Puurs.
In Bornem is er de Sint-Bernardusabdij en het sprookjesachtige kasteel Marnix van St.Aldegonde. Deze twee monumenten zijn bovendien nog steeds bewoond.
In deelgemeente Hingene kan je dan weer een bezoek brengen aan het prachtige Kasteel d'Ursel en het Jachtpaviljoen De Notelaer.
Puurs heeft dan weer een andere troef, namelijk de bekende brouwerij Duvel-Moortgat. Naast 'Duvel' zijn ook 'asperges' en 'paling' culinaire hoogtepunten van Klein-Brabant. 

Als gidsenvereniging hebben we een heel vlotte en goede samenwerking met de twee toeristische diensten, zijnde TRVL (Toerisme Rupelstreek-Vaartland) en TKBS (VVV Toerisme Klein-Brabant/Scheldeland).

Belangrijkste activiteiten: 
Als streekgidsen begeleiden we zowel in Rupelstreek-Vaartland als in Klein-Brabant wandelingen, fietstochten,autobustochten en boottochten. Dit kan in een programma van 2 uur, een halve dag of een mooi gevulde dagtocht. Een greep uit de erg talrijke en diverse mogelijkheden: * wandeling of fietstocht in Boom en het pittoreske Klein-Willebroek. * wandeling langs de Rupel, in het Provinciaal domein 'De Schorre' en omgeving. * Dorpswandelingen in Schelle, Niel en Reet, maar ook in Sint-Amands a/d Schelde. * Autobustochten doorheen de streek van 'Stille Waters' met bezoek aan verschillende locaties van het succesvolle tv-feuilleton. * een bezoek aan de Abdij van Hemiksem, Hof van Coolhem in Puurs, Kasteel d' Ursel en paviljoen de Notelaer in Hingene of een bezoek aan kasteel van Bornem (Marnix van Aldegonde). * Een aantal 'Scheldelanders' behoren ook tot de vaste gidsenequipe van het Nationaal Memoriaal 'Fort van Breendonk' in Willebroek. !!!!! Nieuw in het aanbod vanaf voorjaar 2012: bus- en fietstochten door het 'Hombeeks Plateau' en 'Buitengebied Mechelen'.