U bent hier

Gidsenbond Sint-Truiden viert 50 jarig bestaan

50 jaar geleden, op 3 april 1967, werd de Sint-Truidense gidsenbond opgericht met 7 officieel gediplomeerde gidsen. Willy-Paul Carlier was één van hen en is op dit ogenblik ere-voorzitter. Chris Stevens is de huidige voorzitter. Een mede-werker van Toerisme Sint-Truiden ging bij hen langs en infor-meerde naar dit feestelijk moment.

 

De gidsenbond viert zijn 50-jarig bestaan.  Wat is hieraan voorafgegaan?

Willy-Paul: “Ons gidsenverhaal begint eigenlijk 65 jaar gele-den, in 1952. Het toerisme begon op dat ogenblik aan belang te winnen en de provincie Limburg organiseerde een gidsen-cursus. Gaston Borghs werkte op dat ogenblik voor zowel de waterdienst als voor Toerisme Sint-Truiden. Als eerste afgestudeerde gids van Sint-Truiden gaf hij het startschot van professioneel gidsen. Enkele jaren later werd de eerste gidsenbond van Sint-Truiden opgericht, waarvan ik deel uitmaakte.”

 

Wat waren de interesses van de toeristen in die beginjaren?

Willy-Paul: “In de jaren ’60 kwamen hier bussen vol toeristen, aangetrokken door de bloesempracht. De gids stapte op zo’n bus en bezocht met hen de abdij van Colen. Later bezochten ze ook de paters in Zepperen. Op het einde van de rondrit verkochten de gidsen kattekoppen.”

 

Op dat ogenblik bestond er nog geen computer… op welke manier werden toeristen warm gemaakt om naar Sint-Truiden af te zakken? Hoe werden zij geïnformeerd?

 Willy-Paul: “Wij nodigden verenigingen uit voor de bloesem-wijding en de rondleidingen. Er werd een bezoek gebracht aan de veiling en aan de voormalige Trudofabriek. We reden door de pittoreske dorpen om de vierkantshoeves en kastelen in de bloesems te bewonderen. Toeristen konden in het in-fokantoor een getypt document afhalen met bezoekersinfo, want de fotokopie bestond nog niet. Allemaal heel arbeids-intensief…”

 

Wordt er vaak een beroep gedaan op de gidsenbond?

Chris: “Sint-Truiden heeft in tegenstelling tot andere steden altijd gewerkt met officieel gediplomeerde gidsen. Wij zijn zelfstandigen in bijberoep en krijgen onze gidsbeurten door Toerisme Sint-Truiden toegewezen. Op jaarbasis gaat het over 550 gidsbeurten. Op dit ogenblik telt onze bond 25 officiële stadsgidsen.

 

Een 50-jarig bestaan kan je natuurlijk niet zomaar laten passeren…

Chris: “Wij willen zowel Truienaars als toeristen laten mee-genieten van dit feest. Van 1 mei tot 15 augustus loopt de tentoonstelling ‘Gidsenbond 50 jaar Jong’ in de Festraetsstudio (Begijnhof). Deze tentoonstelling kan je iedere dag gratis bezoeken.

 

Maar onze hoogdag is maandag 1 mei. Die dag organiseren wij gratis rondleidingen in de stad.