U bent hier

Marc Reyniers, 500 dagen nieuwe voorzitter van FTG.

* Marc, hoe ben je met het ‘gidsen’ begonnen ?

In 2005 (toen was ik 50 jaar) ben ik begonnen aan de basiscursus ‘gidsenopleiding’ in het PCVOA  in Antwerpen.   Na de geslaagde basisopleiding ben ik dan de cursus ‘Rupelstreek-Vaartland/Klein- Brabant/Scheldeland’  gaan volgen.  Zo ben ik in het Memoriaal Fort van Breendonk terechtgekomen, waar ik sinds 2006 één van de gidsen ben.  Van het één kwam het ander en dan ben ik gestart met de cursussen stadsgids Mechelen (2006) en stadsgids Lier (2007).  Via de cursus ‘stadsgids Mechelen’ kwam ik als freelance medewerker terecht bij de dienst Musea in Mechelen waar ik sinds 2007 mee de museumklassen en museumkampen voorbereid en begeleid.  Eind augustus 2015 heb ik reeds mijn 25ste museumkamp achter de rug.  Telkens een boeiende periode met het begeleiden van kinderen van 6 tot 12 jaar. Een cursus ‘museumgids’ (2013-2014) heb ik ondertussen ook met succes afgerond.  Kortom, het is dus een ‘uit-de-hand-gelopen hobby’ geworden!

* Hoe ben je dan terechtgekomen bij  het FTG ?

Als toenmalig secretaris bij de ‘gidsenvereniging Scheldelanders vzw’ vroeg men mij om de Algemene Vergaderingen van het FTG te willen bijwonen.  Zo ging ik eind 2008 naar de Algemene Vergadering in Peer en dat was meteen mijn allereerste kennismaking met de federatie.  Sindsdien heb ik als afgevaardigde géén enkele Algemene Vergadering gemist.  In februari 2012 heb ik me kandidaat gesteld als afgevaardigde voor de provincie Antwerpen.  Van toen af zetel ik in de Raad van Bestuur.   In feite had ik geen ambitie om voorzitter te worden, maar enkele sympathieke collega’s adviseerden me toch om me kandidaat te stellen in opvolging van mevrouw Lucie Mertens.  Eind april 2014 was ik (tot mijn grote verbazing) de enige kandidaat en zo werd ik in Leuven verkozen als nieuwe FTG-voorzitter.  Ondertussen bouwde ik een netwerk uit en probeer ik me te omringen door positief ingestelde en gedreven collega’s.  Met de werkgroep “’67 – 2017, FTG 50 Jaar Jong’ zijn we momenteel volop bezig met het jubileumjaar 2017 voor te bereiden.

* Ben je momenteel nog actief in andere gidsenverenigingen ?

Jawel, naast FTG-afgevaardigde ben ik tevens ondervoorzitter van de ‘gidsenvereniging Scheldelanders vzw’, nadat ik daar eerst secretaris en penningmeester was.  Door het vele gidsenwerk werd de taak  van penningmeester (sedert 2011) bij Argus, vereniging van Lierse stadsgidsen te veel. Sinds juni ll. ben ik bij Argus Lier dan gewoon bestuurslid; m.a.w. nog vergaderingen genoeg bij te wonen.  Bovendien wil ik de goede contacten tussen FTG en Toerisme Vlaanderen behouden en via vergaderingen in Brussel daar ook mijn steentje bijdragen.

* Tot slot, hoe ziet de toekomst van FTG eruit volgens u ?

Ik zie de toekomst erg positief.  De volgende jaren zal FTG er staan als nooit tevoren.  Het jubileum in 2017 zou een hernieuwde start moeten zijn met verschillende activiteiten en diverse, frisse ideeën.  In feite zou het FTG een soort drukkingsgroep door en voor de gidsen moeten worden.  Mijn oorspronkelijke twijfels hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe en positieve dynamiek!