U bent hier

Lierse Gidsen "Argus"

afbeelding van Lier
Reserveren/Informatie Telefoon: 
03/800 555
Provincie: 
Antwerpen
Regio: 
Antwerpen-Mechelen
Officiële foto's: 
Korte omschrijving: 

‘Argus’  werd zo’n 25 jaar geleden opgericht en staat garant voor een 45-tal enthousiast, officieel erkende meertalige gidsen. Zij tonen  je de mooiste hoekjes en kantjes van Lier en geven je de kans om volop te genieten van onze prachtige stad.

Want Lier heeft , zoals de meeste Vlaamse steden, een rijk verleden en een prachtig erfgoed: kerken, gebouwen, monumenten, pittoreske hoekjes en pleintjes, stadspompen,…

Ook een natuur- of museumliefhebber komt hier zeker  aan zijn trekken!

Meer informatie over deze toeristische mogelijkheden begeleid door onze gediplomeerde leden vind u op www.visitlier.be

In 2012 vierde Lier uitgebreid feest : met “Lier 800” herdachten we het heuglijke feit dat hertog   Hendrik I van Brabant in 1212 onze stad “stadsrechten” verleende.

Ook 2015 was zulk feestjaar! De 'Sint Gummarusfeesten' hebben steeds als orgelpunt 'de Lierse Ommegang'.  De Lierenaars  hebben dit feit dan ook met veel pracht  en praal gevierd in dat jaar.

Een ander historisch weetje is dat in 1496 in onze stad het huwelijk van  Filips de Schone met Johanna van Castilië (de Waanzinnige!!!), de ouders van Keizer Karel V,  heeft plaatsgehad .

Ons team staat klaar om jullie te ontvangen en te begeleiden !

Er is voor elk wat “LIERS” !

BELANGRIJKE WEETJES :

Onder de benaming  ‘ARGUS’ werd  onze vereniging voor Lierse stadgidsen  opgericht  in het begin van de jaren 90 van vorige eeuw. ‘ ARGUS’ is de naam van een mythologische reus met honderd ogen, waarvan er nooit twee tegelijk sliepen.  ‘Iets met argusogen bekijken’ betekent waakzaam, alert en kritisch aandacht hebben voor iets.  Een naam die ons op het lijf geschreven is.   Onze vereniging bestaat uit een team van een 35tal enthousiaste, officieel  door Toerisme Vlaanderen erkende, meertalige gidsen.  Zij laten je, met kennis van zaken, de vele mooie kantjes van Lier beleven en geven je de kans om volop te genieten van onze prachtige stad.  Want Lier heeft zoals de meeste Vlaamse steden een rijk  verleden met heel wat bezienswaardigheden, maar ook een levendig heden.

Want Lier is …

ð     2 x UNESCO –WERELDERFGOED : Begijnhof (13de eeuw) en Belfort (1369)

ð     De Zimmertoren, met het levenswerk van de Lierse horlogemaker en astronoom Louis Zimmer

ð     De collegiale St.- Gummaruskerk, met haar prachtige glasramen

ð     Verschillende musea

ð     Een prachtige Grote Markt met een 18deeeuws Rococo stadhuis en oude gildehuizen

Maar Lier is ook…

ð     Fietsen, wandelen, bootje varen

ð     Shoppen in de winkelstraten of op de verschillende marktjes

ð     Genieten van streekgerechten en – andere specialiteiten, zoals het authentieke Liers Vlaaike en het lekkere biertje Caves

Voor een bezoek aan de  stad kan je kiezen uit verschillende vaste dagtrips en groepsbezoeken. Je kan natuurlijk ook een uitstap op maat samenstellen ! 

Bovendien kan je kiezen uit een aantal thematische benaderingen (vb.  Felix Timmermans, een volkswandeling,…) of kan je genieten van de stad op culinair vlak.

Meer informatie over deze toeristische mogelijkheden begeleid door onze gediplomeerde leden vind u op www.visitlier.be

Onze vereniging staat garant voor een kwalitatieve dienstverlening.  De  permanente bijscholingen, georganiseerd door onze vereniging voor haar leden, vormen een goede basis om op de hoogte te blijven van de wensen van onze  klanten en in te spelen op hun vraag.  Bij zulke bijeenkomsten leren onze leden op een vlotte manier informatie te verstrekken op uiteenlopende vlakken, gaande van artistieke, culturele, actuele, historische, geografische, ecologische, socio-economische tot zuiver praktische info. Verschillende van onze stadsgidsen hebben bijkomend  het diploma van natuurgids en/of museumgids.  Dit zijn allemaal onmisbare troeven, niet alleen aan voldoende kennis maar ook voor de motivatie en de communicatieve vaardigheden van onze groep.

NIEUW :

Onze stadsgidsen hebben, buiten bestaande, verschillende nieuwe themawandelingen uitgewerkt en deze worden aangeboden door Toerisme Lier, zie http://www.visitlier.be/groepen/rondleidingen-op-maat


‘Melk de dag, op stap met Pallieter’ verwijst naar de publicatie van de roman ‘Pallieter’ van Felix Timmermans nu honderd jaar geleden. De wandeling duurt 3 uur en vertrekt normaliter aan het stadhuis.  Onderweg wordt stil gestaan bij de figuur van Pallieter, als levensgenieter, speelvogel en natuurmens, bij zijn beelden en smaken. Tweemaal wordt halt gehouden voor ene hapje en een drankje. In het Belofte Land wordt een fragment uit de film Pallieter getoond

De ‘Volle Maanwandeling’ is dan weer een mysterieuze, spookachtige wandeling.  Met vertrek aan het Zimmerplein ligt de focus van deze wandeling op het donkere verleden van Lier.  Meestal wordt deze wandeling van 2 uur uitgevoerd bij volle maan, maar een ander tijdstip is ook mogelijk.  Om even te bekomen van zoveel spanning, lassen we halverwege een drankstop in.
Durf jij het aan?

Andere themawandeling is ‘De Smaken van Gummarus’ .  Deze 2 uur durende wandeling brengt ons naar de Sint-Gummaruskerk, de Sint-Pieterskapel, het stadhuis en het stedelijk museum. De deelnemers komen op al die plaatsen steeds meer over Gummarus te weten, zodat ze op het einde een volledig beeld van hem hebben. Tijdens de wandeling hebben we ook oog voor Gummarus in de straten. Beelden en namen van handelszaken die naar hem verwijzen, zijn in heel Lier te vinden en dus ook op het parcours van de rondleiding.  Onderweg genieten we ook van het Sint-Gummarusbier en de Sint-Gummaruskaas!

De allernieuwste wandeling is de Graffitiwandeling.
Enkele streetartists mochten zich de voorbije maanden uitleven op twaalf huisgevels in de stad. Visit Lier maakte een stadsplan met een uitgestippelde wandeling langs de gevels. Ook een wandeling met een stadsgids is mogelijk.
Met een gratis stadsplan kunt u de twaalf gevels met de kunstwerken op eigen houtje ontdekken. Maar Visit Lier, gidsenvereniging Argus en jeugdhuis De Moeve zorgen ook voor een rondleiding met een stadsgids. U kunt kiezen uit een wandeling van één uur en een van twee uur, al dan niet gecombineerd met een workshop.

 

Belangrijkste activiteiten: 
zie informatie hierboven